Nærværende barn

Sådan giver du dit spædbarn nærvær

Er nærvær vigtigt?

I fredags oplevede jeg det igen. Jeg sad med en nybagt mor og hendes lille datter på 8 uger på min klinik i Hellerup. Og da vi begyndte og tale om nærvær og samspil, kiggede moren på mig med undren. Det var ikke noget, hun havde hørt om, var vigtigt endnu. Hendes datter var jo kun 8 uger. Jeg tog den fine lille pige i mine hænder.

Hun var så dejlig og tydeligvis tryg, rolig og sund på alle måder. Jeg tog hendes ansigt tæt på mit og begyndte at tale med hende. Min tone var rolig, og jeg havde meget melodi i min stemme. Jeg inviterede hende til ”snakke med mig” Og den lille pige var så klar til kontakt.

Hun blev tydeligvis nysgerrig på mig og min stemme. Hendes øjne kunne ikke rigtig mødes med mine endnu. Men hun prøvede at fokusere på mig, og hendes ansigtsudtryk sagde alt. Hun var optaget af vores kontakt og ville den gerne. Hendes tunge var aktiv, som om hun prøvede at sige noget til mig.

Jeg var tydelig i min stemme og gentog mine sætninger mange gange. Hun prøvede at efterligne mig. Det var tydeligt både for mig og moren. Og vi grinte og glædede os, fordi vi ikke kunne lade være. Den lille pige kunne blive ved i lang tid. Hun var sulten efter kontakt og nærvær. Jeg tror vi sad sammen ansigt imod ansigt og var sammen i 10 min. Hvilket er lang tid for en baby på 8 uger.

Nærvær og samspil former dit barns hjerne

Den nyeste hjerneforskning viser, at nærvær i de første leveår sætter dybe spor i dit barns hjerne. Nærvær og samspil gør at der dannes kredsløb i dit barns hjerne Og mangel på nærvær gør, at nogle kredsløb ikke dannes, men uddør. Dit barns evne til at knytte sig følelsesmæssig til andre, til at være robust overfor stress og til at føle glæde og meningsfuldhed ved livet er meget afhængig af, hvilken form for kontakt og samspil dit barn har fået de første leveår. Har et spædbarn ikke fået nok kontakt og samspil, er det langt mere udsat for at opleve ensomhed, depression, stress og meningsløshed senere i livet. Problemer som et stigende antal børn, unge og voksne kæmper med i disse år.

Sådan gør du

Men hvordan oplever et spædbarn egentlig nærvær? Et spædbarn oplever ikke nødvendigvis nærvær, bare fordi I er sammen. Et spædbarn oplever nærvær ved et samspil der anerkender og kommunikerer med det lille barn. En kommunikation der foregår på barnets præmisser og former sig efter barnets behov. Det ”sprog”, som et spædbarn forstår, går via nervesystemet. Det er enkle ting som kropskontakt, øjenkontakt, tonen i stemmen, og ansigtsudtryk. Disse skal være rolige og rytmiske ellers stresser de barnet. Sang er en fantastisk måde at kommunikere med dit spædbarn

Dit barn har brug for dit engagement. Dit barn har brug for at se dit ansigt og se glæde stråle ud af dine øjne, når I leger sammen. Det er vigtigt, at du er engageret, og at du viser, du nyder at være sammen med dit barn.

Jeg håber dette kan inspirere dig til at være nærværende sammen med dit lille barn.

Læs flere indlæg

Dans med din baby

Rytmer og bevægelse er en stor del af vores liv. Det er også super for hjernens udvikling. Når du danser med din

Leave a Reply

Your email address will not be published.