glad barn

Har du grint med dit barn i dag?

”Mor – skal vi lege blindebuk ?” – råber min datter fra værelset.
Jeg gider egentlig ikke. Jeg er træt og vil gerne nå vasketøjet inden puttetid. Men jeg vælger at gøre det alligevel, for min erfaring er, at især blindebuk ender med at være så sjovt.

Fem minutter efter er vi i gang. Min mand er blindebuk, og man skal være hurtig for ikke at blive fanget. Jeg møder min datters øjne gang på gang. De stråler af begejstring, og jeg kan mærke det smitter af på mig, og at min træthed langsomt forsvinder. Vi udveksler grin og hyl, når min mand er lige ved at få fat i os. Og vi laver grin med ham, fordi det ser så sjovt ud, når han skal orientere sig med bind for øjnene. Vi griner og pjatter og har en øjenkontakt, hvor jeg virkelig kan mærke, hvor meget jeg elsker hende. Vi ender storgrinende på gulvet i hinandens arme. Jeg føler mig lykkelig her og nu.

Lad dig rive med
Vi er som forældre meget optaget af, hvordan vi løser og undgår konflikter i familien, hvordan vi sætter grænser, og hvordan vi får vores børn til at samarbejde i hverdagen. Og vi glemmer tit vores naturlige evne til at lege, grine og pjatte og dele glædesfyldte øjeblikke med vores børn. Det er en evne, der ligger dybt i vores personlighed – i det, der hedder det limbiske system. En biologisk evne vi har tilfælles på tværs af kulturer og også med andre pattedyr.

Disse glædesfyldte samspil er noget af det vigtigste, vi har sammen med vores børn. Glædesfyldt kontakt danner værdifulde hormoner i vores børns hjerne, og de hormoner er faktisk dem, dit barn skal bruge, når livet bliver svært følelsesmæssigt.

De øjeblikke, hvor vi deler glæde og samhørighed gennem smil, øjenkontakt og ansigtsudtryk, modner barnets hjerne, så det kan regulere sit nervesystem og sine følelser. Den nyeste hjerneforskning viser, at særligt i de to første leveår, har barnets hjerne meget brug for glædesfyldt afstemt kontakt for at modne sig .

Bliv blød
Det, jeg her beskriver, er ikke de stunder, hvor vi sidder på gulvet i børneværelset med en Barbie i hånden og konstant ser på uret og tænker på alt muligt andet. Det er de øjeblikke, hvor vi selv bliver fanget ind – hvor vi glemmer tid og sted og er sammen med vores børn i tæt samhørighed. Den tilstand opstår ikke så let, hvis vi er stressede eller tænker på alt det, vi skal nå.

Den opstår, når vi kan give os hen til øjeblikket og ikke kan lade være med at kilde, lave ballade, række tunge, lege fangeleg. Når vi kan mærke glæden, lysten og begejstringen. For det er i de øjeblikke af nærvær og gensidig glæde, at barnets hjerne frigiver dopamin, som er det hormon, der aktiverer lyst, glæde og begejstring

Så kære ansvarlige, stærke voksen. Dette er en invitation. Leg, hengiv dig, bliv blød og find frem til netop de lege, hvor din krop begejstres og du ikke kan lade være med at le fra hjertet.

Læs flere indlæg

Dans med din baby

Rytmer og bevægelse er en stor del af vores liv. Det er også super for hjernens udvikling. Når du danser med din

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *